- De centrale banken in de VS en Europa schuiven verlagingen van de beleidsrente voor zich uit.
- Hierdoor blijven rentes in de grote westerse blokken langer dan verwacht op een hoger niveau.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst geeft aan hoe dat de dollar en de euro in de kaart speelt, ten koste van valuta in opkomende markten.
ANALYSE – Het is alweer een tijd geleden dat opkomende markten hun naam echt waarmaakten, met economische groeisnelheden van 5 tot 10 procent per jaar. In het lopende jaar stevenen landen zoals Mexico en Polen af op een economische groei van circa 3 procent.
Dat is overigens nog altijd een stuk meer dan de eurozone. Na een heel bescheiden groei van 0,5 procent vorig jaar blijft de teller dit jaar waarschijnlijk steken op 0,8 procent.
Ondanks het indrukwekkende verschil in groeisnelheid, verliezen munten uit opkomende landen de afgelopen tijd flink terrein ten opzichte van de dollar en de euro.
De Poolse zloty en de Mexicaanse peso hebben binnen twee weken bijvoorbeeld 3 procent prijsgegeven in vergelijking met de Amerikaanse dollar. En de Braziliaanse real is sinds eind maart met meer dan 4 procent gedaald.
Centrale banken VS en Europa doen het rustig aan met renteverlaging
De belangrijkste oorzaak van die daling is de aarzeling bij de grote westerse centrale banken om flinke stappen te maken met het verlagen van de beleidsrentes. Renteverlagingen van de Federal Reserve waar de valutawereld eind 2023 al op voorsorteerde, zijn er voorlopig nog niet gekomen.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft laten doorschemeren dat de beleidsrente in juni eindelijk een tandje lager gezet wordt. Maar president Christine Lagarde van de ECB gaf ook aan dat ze met verdere renteverlagingen toch echt wil wachten op meer bewijs dat de Europese inflatie onder controle is.
Aan de overkant van de Atlantische Oceaan maakt de Amerikaanse Federal Reserve ook al maandenlang pas op de plaats. Op de vergadering van komende week blijft de rente ongetwijfeld ongewijzigd.
De Fedwatch-tool van CME Group, een indicator voor de renteverwachting van marktpartijen, wijst erop dat er waarschijnlijk pas ergens in de tweede helft van dit jaar een eerste verlaging van de Amerikaanse beleidsrente komt.
Wachten tot de ECB en de Federal Reserve in beweging komen
De renterust bij de ECB en de Federal Reserve zorgde in het eerste kwartaal ook voor valutarust. Ten opzichte van elkaar schommelden de koersen van euro, dollar en pond de afgelopen maanden veel minder dan gebruikelijk.
Daar komt naar verwachting verandering in zodra de beleidsrentes in de verschillende regio’s weer in beweging komen. Maar momenteel zijn de schijnwerpers vooral gericht op de opkomende wereld.
Daar hebben veel centrale banken de beleidsrente in 2021 en 2022 al snel verhoogd in een reactie op de oplopende inflatie. Een gevolg is dat de inflatie daar ook sneller onder controle kwam dan in westerse landen. Hierdoor is er ook meer ruimte gekomen om de rente wat terug te schroeven.
De Braziliaanse centrale bank heeft bijvoorbeeld sinds halverwege 2023 de beleidsrente al zes keer verlaagd. En in Mexico kwam eind maart de eerste renteverlaging sinds begin 2021.
Naarmate westerse banken langer wachten met het verlagen van de rente, wordt het steeds aantrekkelijker voor handelaren om positie te kiezen in dollars en euro’s. Totdat centrale banken in Europa en de Verenigde Staten echt in beweging komen en zo weer alle aandacht opeisen in de valutawereld, hebben munten uit opkomende landen de wind tegen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.